Gratis onafhankelijk inzicht in energieverbruik voor
particulieren met een slimme meter

De schoonste en goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken. Om goed in beeld te krijgen waar de besparingskansen liggen is helder inzicht in energie heel belangrijk. Wij maken het voor u heel gemakkelijk, de enige vereiste is een slimme meter!

Gratis perfect inzicht in uw verbruik!

Laatste nieuws
Lancering 'Inzicht in verbruik'

EcoReflect en de gemeente Rijssen bieden u als consument de mogelijkheid om inzicht te krijgen in uw energieverbruik als u een slimme meter hebt. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegegaan met EnergyAlert en Oblivion b.v. U kunt u gratis inschrijven!

Veelgestelde vragen

1.  Een account voor deze applicatie is gratis. Hoe kan dat?

2.  Moet ik mijn netwerkbeheerder betalen voor het leveren van meetgegevens? 

3.  Hoe lang duurt het voordat ik mijn gegevens kan inzien? 

4.  Twee EAN's voor elektriciteit? 

5.  Ik kan wel inloggen, maar ik zie geen verbruiksgegevens in mijn grafieken. Ben ik iets vergeten?  

6.  Er vallen gaten in mijn grafieken. Hoe kan dat?

7.  Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?

8.  Kan ik met mijn Oxxio meter meedoen?

9. Hoe vul ik mijn tarieven in?

10. Wat betekent de zwarte lijn in de gasgrafiek? 

11. Ik zie geen gegevens van mijn gasverbruik, hoe kan dat?

12. Waarom wordt mijn aanvraag niet goedgekeurd door de netbeheerder?

13.  Ik heb zonnepanelen, maar zie geen teruglevering in de grafieken. Hoe kan dat?

14.  Ik heb zonnepanelen, maar de teruglevering komt niet overeen met de omvormer.

15.  Wat is het sluimerverbruik precies?

16.  Ik begrijp niet hoe ik de vergelijkingen moet interpreteren.


 

Een account is gratis. Hoe kan dat?

"Geachte heer / mevrouw,
Ik begrijp dat uw diensten gratis zijn, mag ik vragen naar uw verdienmodel?"

We bieden we een upgrade-mogelijkheid aan tegen een kleine vergoeding. Ook bieden we vanuit Oblivion/EnergyAlert de mogelijkheid om bedrijven een eigen omgeving te geven waarin hun bezoekers kunnen inloggen. EcoReflect heeft samen met de gemeente Rijssen besloten om u te faciliteren met deze applicatie.

 


 

Moet ik mijn netwerkbeheerder betalen voor het leveren van meetgegevens?

"Gaat mijn netwerkbeheerder kosten in rekening brengen voor het doorgeven van de gegevens tbv van de overzichten die u mij kan leveren?"

De meetgegevens kunnen wij met uw toestemming opvragen bij de netbeheerder. Voor de levering ervan worden geen kosten bij u in rekening worden gebracht.

 


 

Hoe lang duurt het voordat ik mijn gegevens kan inzien?

"Ik heb me net ingeschreven. Kunt u mij aangeven hoe lang het duurt voordat ik iets te zien krijg?"

Voordat uw gegevens beschikbaar zijn in de applicatie moet u een aantal stappen doorlopen. De belangrijkste stappen zijn:

Adresverificatie
U krijgt per post een brief waarin een code. Deze code vult u in op de “Mijn gegevens” pagina, nadat u bent ingelogd. Hiermee controleren wij of u wel op het adres woont dat u hebt opgegeven bij het inschrijven.

Aanvraag bij netbeheerder
In deze stap vragen wij bij de netbeheerder goedkeuring voor de levering van uw verbruiksgegevens. Hiervoor hebt u ons toestemming gegeven tijdens het inschrijven. Meestal komt de levering binnen 5 dagen op gang. Als de eerste verbruiksgegevens binnenkomen krijgt u een e-mail om u daarop te attenderen. Het gebeurt echter dat het langer duurt voordat de levering op gang komt. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met uw netbeheerder om uw situatie uit te leggen.

 


 

Twee EAN's voor elektriciteit?

"Op het inschrijfformulier kan ik maar één ean-code invullen voor mijn elektriciteitsmeter. Voor elektriciteit staan er twee codes vermeld in het ean codeboek. Welke moet ik gebruiken?"

Het kan voorkomen dat u twee EAN-codes heeft gekregen als u zonnepanelen heeft en elekriciteit teruglevert. Wij hebben voor een aantal gevallen gemerkt dat gegevens voor zowel levering als teruglevering op één van beide EAN's worden geregistreerd. Voor het andere EAN ontvangen wij geen gegevens. We adviseren u de factuur van uw energieleverancier te raadplegen voor het juiste EAN nummer voor uw elektriciteitsmeter. 

 


 

Ik kan wel inloggen, maar ik zie geen verbruiksgegevens in mijn grafieken. Ben ik iets vergeten?

"Geachte heer / mevrouw,
Volgens de contractgegevens is alles in orde, maar ik kan op de website nog geen meetdata terugvinden. Is dit een kwestie van geduld?"

Waarschijnlijk ligt onze aanvraag voor levering van uw verbruiksgegevens bij uw netbeheerder. Wij hebben geen invloed op dit proces. Het gebeurt echter dat het langer dan 5 dagen duurt voordat de levering op gang komt. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met uw netbeheerder om uw situatie uit te leggen. 

 


 

Er vallen gaten in mijn grafieken. Hoe kan dat?

"Er vallen gaten in mijn grafieken. Worden de ontbrekende gegevens later geleverd?"

Wij laten de gegevens zien die wij van de netbeheerder krijgen. Meestal worden gegevens met 1 dag vertraging aangeleverd. Als er gaten vallen in uw verbruiksgegevens zullen we deze tot 10 dagen na het moment van de ontbrekende gegevens opnieuw opvragen bij de netbeheerder. Daarna kan dat niet meer. Als er dan nog steeds gegevens ontbreken kunnen we daar niets meer aan veranderen.

 

 


 

Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?

"Hoe kom ik er achter of ik een slimme meter heb die geschikt is voor de applicatie?"

De simpelste weg is door uw netbeheerder te bellen en te vragen of er bij u een slimme meter hangt. Als u niet weet wie uw netbeheerder is dan kunt u dit vinden op www.eancodeboek.nl. Er zijn meters geïnstalleerd die niet aan de huidige standaard voor slimme meters voldoen. Deze kunnen niet op afstand uitgelezen worden. Op de volgende pagina vind u een lijst welke meters dat zijn.

 


 

Kan ik met mijn Oxxio meter meedoen?

"Ik heb een Oxxio meter, is die geschikt voor de applicatie?"

Oxxio meters zijn niet geschikt. Oxxio is geen netbeheerder maar heeft wel een tijd lang meters geleverd. Al deze meters zullen in de loop der tijd worden vervangen door uw netbeheerder. Deze meters kunnen niet worden uitgelezen door uw netbeheerder.


 

 Hoe vul ik mijn tarieven in?

"Ik probeer mijn tarieven in te vullen maar ik krijg een foutmelding. Wat gaat er mis?"

De tarieven moeten ingevuld worden volgens een bepaalde standaard. Een voorbeeld van een goed ingevuld tarief is: 0,2330.


 

 Wat betekent de zwarte lijn in mijn gasgrafiek?

"Ik zie een zwarte lijn door mijn gasgrafiek, mag ik vragen wat deze lijn betekent?"

De zwarte lijn is een temperatuurlijn. Deze lijn geeft de gemiddelde temperatuur weer van de betreffende periode, gemeten vanaf het dichtstbijzijnde meteostation.


 

 Ik zie geen gegevens van mijn gasverbruik, hoe kan dat?

"Ik heb wel gegevens over mijn elektriciteitsverbruik maar niet over mijn gasverbruik. Gaat er ergens iets mis?"

Er kunnen een aantal zaken een oorzaak zijn voor het missen van gasgegevens. 1. Er is wel een slimme elektriciteitsmeter maar geen slimme gasmeter. U kunt die dan eventueel nog aanvragen, anders kunnen we geen inzicht geven. 2. Er is geen juiste EAN code ingevoerd. Controleert u alstublieft de EAN code die op de factuur van de energieleverancier staat. Als deze code afwijkt kunt u dit via het contactformulier aan ons doorgeven. 3. U hebt twee verschillende netbeheerders. Het wil nog wel eens voor komen dat de communicatie tussen deze netbeheerders niet soepel gaat. Aan te raden is om contact op te nemen met uw netbeheerder voor elektriciteit en daar het probleem uit te leggen.


 

 Waarom wordt mijn aanvraag niet goedgekeurd door de netbeheerder?

"Ik heb alle stappen doorlopen in het aanmeldingsproces maar mijn aanvraag wordt niet goedgekeurd door de netbeheerder. Wat is de reden hiervoor?"

De meest voorkomende reden is dat de aanvraag niet wordt goedgekeurd omdat er geen slimme meter is geïnstalleerd. U kunt zelf controleren of u een slimme meter hebt door op de website van uw netbeheerder te kijken of contact op te nemen met uw netbeheerder. Het is ook mogelijk dat u een verkeerde EAN code hebt ingevuld, controleert u alstublieft de EAN code die op de factuur van de energieleverancier staat.


 

Ik heb zonnepanelen, maar zie geen teruglevering in de grafieken. Hoe kan dat?

"Geachte heer / mevrouw,
Ik heb zonnepanelen. Uw website geeft aan dat de teruglevering van deze zonnepanelen wordt geregistreerd, echter zie ik geen teruglevering. Weet u een oplossing?"

Dat een optie die aangevinkt moet worden bij aanmelding. U hebt dat waarschijnlijk per abuis over het hoofd gezien. Geen nood, als u na het inloggen in de menubalk op uw naam klikt kunt u daar het onderdeel 'mijn gegevens' zien staan. Bij dit onderdeel kunt u de teruglevering 'aan' zetten.

 


 

Ik heb zonnepanelen, maar de teruglevering komt niet overeen met de omvormer.

"Geachte heer / mevrouw,
Mijn omvormer geeft weer dat ik xx heb opgewekt maar in deze applicatie staan andere getallen. Hoe kan dat?"

Dat klopt. Wij registreren teruglevering terwijl de omvormer opwek registreert. Dat is een significant verschil. Van de opwek van uw zonnepanelen verbruikt uw huis ook, voordat het teruggeleverd wordt aan het net. De teruglevering is dus wel inzichtelijk.

 


 

Wat is het sluimerverbruik precies?

"Geachte heer / mevrouw,
Jullie geven het sluimerverbruik weer, maar wat is dat precies?"

Het sluimerverbruik is het opgetelde verbruik van alle apparaten die gedurende de dag aan staan. Hierbij kunt u denken aan adapters, wifi-stations, televisies die op stand-by staan en koelkasten en diepvriezers. Omdat deze apparaten de hele dag aan staan zijn ze in veel huishoudens verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale verbruik. Sluimerverbruik wordt berekend door middel van een formule. Het is een schatting gebaseerd op het laagste uurverbruik tussen 24:00u en 05:00u. Het sluimerverbruik is onderdeel van het totale verbruik.

 


 

Ik begrijp niet hoe ik de vergelijkingen moet interpreteren

"Geachte heer / mevrouw,
Bij de pagina 'vergelijkingen' staat 'Uw verbruik vergeleken met het verbruik van:' en vervolgens xx meer. Betekent dit dat ik xx meer verbruik of dat de vergelijkende partij meer verbruikt?"

Als er bij u staat 'meer', dan verbruikt u ook daadwerkelijk meer dan het onderwerp waar mee vergeleken wordt.